Osnove

A. Intenzitet ili Lumen

Svetlost tradicionalnih izvora, kao što su sijalice sa vlaknom, halogene, fluorescentne i svetiljke sa visokim intezitetom pražnjenja (HID), mere se u vatima [W]. Međutim, sada je zajednička jedinica za merenje osvetljenosti lumen [Lm]. Dakle, veći lumen podrazumeva snažniji izvor svetla. Ako nadograđujete svoju rasvetu LED svetlima i želite imati sličnu količinu svetlosti, pogledajte lumene navedene u priručniku za LED proizvod. Uklanjanjem poslednjeg broja vrednosti lumena dobićete broj koji predstavlja snagu. Na primer, ako LED svetlo emituje 800 lumena, otprilike je ekvivalent svetlosti sijalice sa vlaknom od 80 W. Dakle, pomoću ove uporedive snage možete uložiti u najviše kompatibilne LED svetiljke.

B. Efikasnost

Efikasnost je količina svetlosti (lumena) LED izvora koja proizvodi određenu količinu energije (W), takođe poznatu kao Lumen po Watu. Na primer, izvor koja emituje 480 lumena svetlosti korišćenjem 8 vati snage ima efikasnost od 60 lumena (480/8) po watu. Većina kvalitetnih LED svetiljki imaju ocenu efikasnosti od 120 LpW.

C. Indeks obrade boje (CRI)

Kada prodajete modu, lepotu i hranu, važno je odabrati rasvetu koja ne narušava boje niti utiče na vidljivost proizvoda. Na primer, sok od voća može izgledati dosadno zbog nepravilne rasvete, drastično utičući na prodaju trgovina hranom. LED svetla s visokom CRI vrednošću (bliže 100) otkrivaju prave boje proizvoda, podstičući korisnike da donose odluke o kupovini u vašu korist.

D. Teperature boje (CCT)

CCT se meri na skali Kelvina. Označava nijansu i ton emitovane svetlosti. Na primer, svetlo emitivano u rasponu od 2000K do 4000K će izgledati toplo (narandžasto ili žuto). Slično tome, CCT vrednost između 4000K i 5000K se naziva prirodnim ili neutralnim svetlom. Zavisno od raspoloženja koje želite stvoriti, možete odabrati svetlo sa najprikladnijom CCT-om, što vam omogućava da poboljšate korisničko iskustvo, radnu atmosferu ili povećate prodaju

E. UGR

UGR (Unified Glare Rating) je metod izračunavanja odsjaja od svetiljki, svetlosti iz spoljašnosti kroz otvore (prozore,svetlarnike) i izvora svetlosti.

UGR ocena pomažže da se utvrdi koliko je verovatno da svetiljka izaziva neugodnost onima koji su prisutni. Ova klasifikacija se kreće od 5 do 40, gde mali brojevi ukazuju na slab odsjaj.

Blještavost može biti čest problem na radnim mestima. Neprikladne svetiljke proizvode prekomernu osvetljenost koja se odbija od reflektujucih površina, kao što su kompjuterski ekrani, bele table itd. Ova pojava može dovesti do remecenja rada prisutnih u kancelarijama, u smislu glavobolje i problema sa ocima, što može dovesti do odsustva zaposlenih.

UGR se izračunava korišćenjem jednačine koja uzima u obzir niz faktora koji mogu doprineti blještanju uzrokovanom svetiljkom, kao što je ugao svetiljke, verovatnoća odsjaja i vrednosti svetlosti (lumen output).

Postoje dva načina za smanjenje odsjaja koji je prisutan u odnosu na unutrašnje osvetljenje:

  • korišćenje svetiljki čiji je UGR mali
  • potvrda da je dizajn osvetljenja pogodan za okruženje u kojem se koriste

U okviru kancelarijskog okruženja, kako bi se svetiljka klasifikovala kao "niskog blještanja", ona mora imati UGR ispod 19 na nivou stola. Bilo šta iznad ovoga može izazvati neugodnost - ovo dodatno potkrepljuje potrebu za visokokvalitetnim unutrašnjim osvetljenjem.

Postoji nekoliko razlicitih UGR granica koje se ne trebaju prevazići u određenim okruženjima, a to su:

            UGR procena     Okruženje

  • UGR = 16          Tehničko crtanje,Projektovanje
  • UGR = 19          Čitanje, Pisanje, Treniranje, Sastanci, Rad na računaru
  • UGR = 22          Laka industrija
  • UGR = 25          Teška  industrija
  • UGR = 28          ŽŽeleznica